settings icon
share icon
Запитання

Ким були сини Божі і дочки людські у книзі Буття 6:1-4?

Відповідь


Книга Буття 6:1-4 говорить нам: «І сталося, що розпочала людина розмножуватись на поверхні землі, і їм народилися дочки. І побачили Божі сини людських дочок, що вродливі вони, і взяли собі жінок із усіх, яких вибрали. І промовив Господь: „Не буде Мій Дух перемагатися в людині навіки, – бо блудить вона. Вона тіло, і дні її будуть сто і двадцять літ”. За тих днів на землі були велетні, а також по тому, як стали приходити Божі сини до людський дочок. І вони їм народжували, – то були силачі, що славні відвіку».

Існує декілька припущень з приводу того, ким були сини Божі і чому їхнє потомство від дочок людських стали расою велетнів. Отже, три ключових думки стосовно визначення «синів Божих» такі:

1) вони були грішними ангелами;
2) вони були могутніми людськими правителями;
3) вони були праведними нащадками Сифа, що одружилися на грішних нащадках Каїна.

Першій думці надає вагу те, що у Старому Заповіті вислів «сини Божі» завжди застосовується до ангелів (Йова 1:6; 2:1; 38:7). Проте її потенційна проблема полягає у зазначеному в Євангелії від Матвія 22:30 факті, що ангели не одружуються. Біблія не дає підстав вважати, що ангели мають стать або здатні до репродукції.

Друга і третя думка не мають таких проблем. Але їхні слабкі місця полягають у тому, що зв’язок звичайних чоловіків зі звичайними жінками не пояснює, чому їх нащадки стали «велетнями» або «силачами, що славні відвіку». До того ж, чому Бог допустив знищення землі Потопом (Буття 6:5-7), якщо Він ніколи не забороняв сильним чоловікам або нащадкам Сифа одружуватись на звичайних жінках або нащадках Каїна? А в тому, що подальше покарання (Буття 6:5-7) було пов’язане з тим, що відбувалося у Буття 6:1-4, сумнівів немає. Тільки брудний, розбещений зв’язок грішних ангелів з людськими жінками міг виправдати такий суворий суд.

Ми пропускаємо, що перша думка найбільш схожа на правду. Так, виникає цікаве «протиріччя» – стверджувати, що ангели не мають статі, а потім – що «синами Бога» були грішні ангели, які одружилися з людськими жінками. Тим не менше, хоча ангели є духовними істотами (Євреям 1:14), вони можуть набувати людського, фізичного вигляду (Марка 16:5). Люди у Содомі і Гоморрі хотіли вступити у зв’язок з ангелами, які прийшли до Лота (Буття 19:1-5). Цілком імовірно, що ангели здатні набувати людського вигляду навіть до тієї міри, щоб відтворювати людську сексуальність і, можливо, здатність до розмноження. Чому грішні ангели не роблять цього частіше? Виглядає на те, що Бог позбавив волі тих із них, які чинили цей згубний гріх, щоб інші ангели не повторювали його (як описано у Посланні Юди 1:6).

Ранні юдейські дослідники й апокрифічні писання одностайні в тому, що «синами Божими», які згадуються у книзі Буття 6:1-4, були грішні ангели. Це в жодному випадку не закриває дискусію, але, тим не менше, думка, що тут говориться про грішних ангелів, які одружилися на людських жінках, має сильне контекстуальне, граматичне та історичне обґрунтування.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Ким були сини Божі і дочки людські у книзі Буття 6:1-4?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries