settings icon
share icon
Запитання

Як створюються людські душі?

Відповідь


Існує два погляди на те, як створюються людські душі, що відповідають Біблії. Традуціонізм – це теорія про те, що душа, разом із фізичним тілом, створюється фізичними батьками. Підтверджують традуціонізм наступні місця з Біблії:

1. У Буття 2:7 Бог вдихнув подих життя в Адама, роблячи його «душею живою». Святе Письмо більше ніде не згадує, щоби Бог повторював цю дію.

2. Адам мав сина, схожого на нього (Буття 5:3). Нащадки Адама стали «душами живими» без «подиху» життя.

3. Очевидно, що Буття 2:2–3 повідомляє про те, що Бог припинив Свою творчу працю.

4. Гріх Адама вплинув на всіх людей – як фізично, так і духовно – це має сенс, якщо тіло та душа походять від батьків.

Слабким місцем традуціонізму є те, що незрозуміло – як нематеріальна душа може з’явитися через повністю фізичний процес. Традуціонізм може бути вірним лише в тому випадку, якщо тіло та душа пов’язані нерозривно.

Позиція креаціонізму полягає в тому, що Бог створює нову душу, коли зачинається людська істота. Цієї теорії дотримувалися багато отців Ранньої Церкви; вона також має підтримку Божого Слова. По-перше, Біблія розмежовує походження душі від походження тіла (Еклезіаста 12:7; Ісаї 42:5; Захарії 12:1; Євреям 12:9). По-друге, якщо Бог створює кожну окрему душу в потрібний момент, то підтверджується поділ душі та тіла. Слабким місцем креаціонізму є твердження про те, що Бог постійно створює нові людські душі, в той час коли Буття 2:2–3 відзначає, що Бог перестав творити. Крім того, так як усе людське єство – тіло, душа та дух – заражені гріхом, а Бог створює нову душу для кожної людської істоти, як тоді душа може бути заражена гріхом?

Третій погляд, який однак не підтримується Біблією, – це ідея, що Бог створив усі людські душі одночасно та «додає» душу до людської істоти під час зачаття. Цей погляд стверджує, що існує певний «склад душ» на небесах, де Бог утримує душі, які очікують на «вживляння» в людське тіло. Знову ж таки, цей погляд не має біблійного підґрунтя та зазвичай використовується тими, хто дотримується світогляду «нью-ейдж» або реінкарнації.

Яка би позиція – традуціонізм чи креаціонізм – не була вірною, обидві дотримуються думки, що душа не існує до зачаття. Це видається чітким біблійним вченням. Чи створює Бог нову людську душу в момент зачаття сам, чи ж Він призначив цю функцію репродуктивному процесові – лише Бог є відповідальним за створення кожної людської душі.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Як створюються людські душі?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries