settings icon
share icon
Запитання

Чи є 53 розділ Ісаї про «стражденного раба» пророцтвом про Ісуса?

Відповідь


Можливо, найвидатнішим з усіх месіанських пророцтв у Танаху (єврейських писаннях / Старому Завіті) щодо приходу єврейського Месії є 53 розділ книги пророка Ісаї. Цю частину пророцтв, відомих як пророцтва про «стражденного раба», історичні рабини юдаїзму здавна вважали пророцтвами про Спасителя, Який в один прекрасний день мав прийти на Сіон. Ось приклади того, у що юдаїзм традиційно вірив щодо особистості «стражденного раба» з Ісаї 53:

Вавилонський талмуд говорить: «Месія, яке його ім’я? Рабини кажуть: Прокажений Вчений, як сказано: "Він немочі наші узяв і наші болі поніс, а ми уважали Його за пораненого, ніби Бог Його вдарив поразами й мучив"» (Синедріон, 98).

Мідраш Рут Рабба каже: «Ще одне пояснення [Рут 2:14]: Він говорить про Царя-Месію: "Підійди сюди" – наблизься до престолу; "з’їж хліба" – тобто, хліба Царства; "й замочи у квасі шматок свій" – це стосується його покарання, як сказано, "Він був ранений за наші гріхи, за наші провини Він мучений був"».

У Таргумі Йонатана написано: «Ось слуга мій, Месія, буде процвітати; він буде рости й возвеличиться та стане надзвичайно сильним».

Книга Зогар говорить: «"Він був ранений за наші гріхи" і т.д. ... В Едемському саду існує палац, званий Палацом синів хвороби; Месія входить у цей палац і прикликає кожну хворобу, кожен біль і кожне покарання Ізраїлю; усі вони приходять і лягають на нього. І якби не те, що він таким чином зняв їх з Ізраїлю і взяв їх на себе, то не було би людини, здатної нести покарання Ізраїлю за порушення закону: і саме це написано: "Він немочі наші узяв і наші болі поніс"».

Видатний Рамбам, Моше Маймонід, стверджує: «Яким чином відбудеться прихід Месії ... там постане один з тих, кого ніхто раніше не знав, і знамення, і чудеса, які вони побачать у його виконанні, будуть доказом його істинного походження, бо Всемогутній, проголошуючи нам свою думку з цього приводу, каже: "Оце муж, Цема (пагін) ім’я йому, і зі свого місця виросте він, і збудує храма Господнього" (Захарія 6:12). Ісая так само говорить про час, коли Він з’явиться, прийде як дитина невідомих батька чи матері, чи сім’ї, виросте перед Ним, мов корінь з сухої землі і т.д. ... як описував Ісая, що царі слухатимуться його та свої уста замкнуть перед ним, бо побачать, про що не говорено їм, і зрозуміють, чого не чули вони».

На жаль, сучасні рабини юдаїзму вважають, що опис «стражденного раба» в Ісаї 53, можливо, стосується Ізраїлю чи самого Ісаї або навіть Мойсея, або ж іншого єврейського пророка. Але Ісая чітко говорить про Месію, з чим погоджувалося багато рабинів давнини.

Другий вірш 53 розділу це підтверджує. Ця особа виросте, «мов галузка, і мов корінь з сухої землі». Галузка, без жодного сумніву, вказує на Месію і, по суті, є звичним символом Месії в Ісаї та в інших місцях Біблії. Династія Давида мала бути засуджена і впасти як зрубане дерево, але Ізраїль отримав обітницю, що нова галузка виросте з пня. Цар-Месія мав стати цією галузкою.

Немає сумнівів, що «стражденний раб» з Ісаї 53 стосується Месії. Він – звеличений, перед Ним безмовні царі. Месія – це паросток із династії Давида, що прийшла в занепад. Він став Царем царів. Він забезпечив остаточне викуплення.

Розділ 53 книги Ісаї слід розуміти як описання приходу майбутнього Царя Давида, Месії. Цар-Месія, згідно з пророцтвами, мав постраждати та померти, щоб заплатити за наші гріхи і воскреснути. Він буде священиком для народів світу та застосовуватиме очищаючу кров, щоб освятити віруючих. Це може стосуватися лише однієї особи – Ісуса Христа!

Ті, що вірять у Нього, є Його дітьми, Його обіцяними нащадками і результатом Його перемоги. За свідченням єврейських апостолів, Ісус помер за наші гріхи, воскрес, вознісся на небо, перебуває по праву руку Бога, і тепер є нашим великим Первосвящеником, Який очищає нас від гріха (Євреям 2:17; 8:1). Ісус, єврейський Месія, є Тим, про Кого провіщав Ісая.

Рабин Моше Коен Ібн Кріспін сказав: «Цей рабин описав тих, хто витлумачує Ісаї 53 щодо Ізраїлю, як тих, "хто відкинув знання наших вчителів і схильний до впертості своїх сердець", і на їхню власну думку, яку я радий інтерпретувати, відповідно до вчення наших рабинів про Царя-Месію. Це пророцтво було донесене Ісаєю за божественною вказівкою, аби повідомити дещо про характер майбутнього Месії, який має прийти та врятувати Ізраїль, і про його життя з того дня, коли він з’явиться за власним рішенням як спаситель, щоб, якщо хтось прийде, називаючи себе Месією, ми могли міркувати і побачити, чи бачимо ми в ньому щось спільне з рисами, описаними тут; якщо є така схожість, то можна вважати, що він і є наш праведний Месія; але якщо ні, то ми не можемо цього зробити».

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи є 53 розділ Ісаї про «стражденного раба» пророцтвом про Ісуса?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries