settings icon
share icon
Запитання

Чи повинні християни толерантно ставитися до інших релігійних переконань?

Відповідь


У наш вік толерантності, моральний релятивізм розцінюється як найвище достоїнство. Усі філософські ідеї, всі системи вірувань, як стверджує теорія релятивізму, однаково достойні і заслуговують на рівноцінну повагу. Дана теорія має на увазі, що люди, які віддають перевагу одній системі вірувань, або ж – що ще гірше – проповідують єдине істинне вчення, розцінюються як недалекі та малоосвічені фанатики.

Цілком природно, що різні релігії роблять взаємовиключні заяви, і релятивізм не в стані їх примирити одними лише логічними доказами. Наприклад, Біблія стверджує, що «І як людям призначено вмерти один раз, потім же суд» (Євреям 9:27), у той час, як деякі східні релігії дотримуються ідеї реінкарнації. То чому ж вірити – ми помираємо один раз, чи декілька? Обидві версії не можуть бути вірними. Релятивізм наново визначає істину, щоб створити парадоксальний світ, у якому різні «істини» можуть співіснувати.

Ісус сказав: «Я – дорога, і правда, і життя. До Отця не приходить ніхто, якщо не через Мене» (Івана 14:6). Християни прийняли істину, не тільки як вчення, але і як Особистість. Визнання християнами цієї істини певним чином відокремлює їх від людей з так званими «широкими поглядами» на життя.

Християни публічно заявляють, що Ісус Христос воскрес із мертвих (Римлянам 10:9-10). Як тоді вони можуть мати «широкі погляди» на твердження невіруючих, що Христос ніколи не воскресав, якщо вони істинно вірять у Його воскресіння? Для християн заперечення вчення Божого Слова дорівнює зраді Господа.

Зверніть увагу, що до цього моменту ми спробували привести основи релігії своїми прикладами. Деякі теми (фізичне воскресіння Христа) не обговорюються. Але є і відкриті для обговорення пункти, як наприклад, хто написав Послання до Євреїв, або скільки ангелів може поміститися на кінці однієї голки. Проте нам слід уникати заплутування через обговорення другорядних питань (2 Тимофію 2:23; Титу 3:9).

Навіть коли дискусія або обговорення ведеться щодо тієї чи іншої доктрини, християнам слід виявляти стриманість і повагу. Не погоджуватися з переконаннями людини – це одне, але не погоджуватися із самою людиною – це зовсім інше. Ми повинні максимально дотримуватися істини і, в той же час, бути великодушними до тих, хто піддає її сумніву. Як Ісус, ми повинні бути сповнені і благодаттю, і істиною (Івана 1:14).

Апостол Петро сказав прекрасні слова з цього приводу: «А Господа Христа святіть у ваших серцях, і завжди готовими будьте на відповідь кожному, хто в вас запитає рахунку про надію, що в вас, із лагідністю та зі страхом» (1 Петра 3:15).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи повинні християни толерантно ставитися до інших релігійних переконань?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries