سوال
دعای فریادرس خواهی (تضرع، استغاثه، استدعا) چیست؟
جواب
ما به دلایل مختلفی به درگاه خداوند دعا می کنیم: برای پرستش خدا، اعتراف به گناهان و درخواست بخشش، شکرگزاری برای نعمت ها، درخواست برای نیازهای خودمان و یا دیگران. کلمه های عبری و یونانی مربوط به واژه استدعا به معنی «درخواست» ترجمه شده است، بنابراین دعایی است که هدف آن درخواست رسیدگی به نیازها از خداوند می باشد. بر خلاف دعای دادخواهی که معمولا برای دیگران است، دعای استدعا درخواست چیزی از خداوند برای خود شخص دعاکننده می باشد.
کتاب مقدس شامل دعاهای زیادی برای فریادرس خواهی است. تعداد زیادی از آنها را می توان در کتاب مزامیر پیدا کرد. مزامیر داوود دربردارنده درخواست لطف خدا در مزامیر فصل 4 آیه 1، دعا برای رهبری در مزامیر فصل 5 آیه 8، برای نجات در مزامیر فصل 6 آیه 4، دعا برای رهایی از شکنجه و اذیت در مزامیر فصل 7 آیه 1 و غیره می باشد. دانیال بر خلاف دستور داریوش پادشاه مبنی بر اجتناب از دعا به درگاه خدایان، به دعا کردن ادامه داد و با شکرگزاری از خداوند از او درخواست کرد تا در آن شرایط به او کمک کند.
عیسی مسیح از ما می خواهد تا برای نان روزانه خود دعا کنیم (متی فصل 6 آیه 11) ، این دعا در گروه دعای درخواست از خداوند قرار می گیرد. در لوقا فصل 18 آیه های 1 تا 8 نیز به ما گفته شده که دست از دعا برای خواسته هایمان بر نداریم. در یعقوب فصل 4 آیه 2 به ما گفته شده که چیزی دریافت نمی کنیم چون تقاضا نمی کنیم. از طرف دیگر، درخواست می کنیم ولی دریافت نمی کنیم، برای اینکه فقط برای خواسته های جسمانی خود دعا می کنیم (یعقوب فصل 4 آیه 3). احتمالا بهترین روش برای انجام دعای فریادرس خواهی این است که مانند کودکانی باشیم که از پدر مهربان خود درخواست چیزی می کنند ولی درخواست با این عبارت که «خواست تو اجرا گردد»(متی فصل 26 آیه 39) با تبعیت کامل از خواست او پایان بگیرد.
بعد از اینکه خواست خود را بیان کردیم به خداوند مجهز شویم (افسسیان فصل 6 آیه های 13 تا 17) ، پولس کلیسای افسس را تشویق می کند تا هشیار باشند و در روح القدس دعا کنند، و برای همه ایمانداران نیز دعا کنند (افسسیان فصل 6 آیه 18). واضح است که دعا برای نیازها و درخواست های خود از خداوند قسمتی از نبرد روحانی مسیحیان است. پولس همچنین افسسیان را تشویق می کند تا همه نگرانی های خود را با دعا کردن مخصوصا دعای فریادرس خواهی و دعای شکرگزاری تسکین دهند. و او این چنین نتیجه گیری می کند که «برای هيچ چيز غصه نخوريد؛ در عوض برای همه چيز دعا كنيد و هر چه لازم داريد به خداوند بگوييد و فراموش نكنيد كه برای جواب دعاها، از او تشكر نماييد. اگر چنين كنيد، از آرامش خدا بهرهمند خواهيد شد، آرامشی كه فكر انسان قادر به درک آن نيست. اين آرامش الهی به فكر و دل شما كه به عيسی مسيح ايمان آوردهايد، راحتی و آسايش خواهد بخشيد» (فیلیپیان فصل 4 آیه های 6 تا 7).
بخش مهم دیگری در دعای فریادرس خواهی وجود دارد و آن هم الزام ایمان به عیسی مسیح است. روح القدس در قلب ایمانداران به مسیح زندگی می کند و در دعا کردن به کمک آنها می آید. برای اینکه گاهی نمی دانیم برای چه و چگونه دعا کنیم، بنابراین روح القدس به کمک ما می آید و درخواست های ما را با دعای صحیح تفسیر می کند. وقتی غرق در آزمایش ها و امور زندگی هستیم، او به ما می پیوندد تا در فریادرس خواهی ها به ما کمک کند «به اين وسيله، يعنی بوسيلهٔ ايمان ما، روح خدا ما را در مشكلات زندگی و در دعاهايمان ياری میدهد، زيرا ما حتی نمیدانيم چگونه و برای چه بايد دعا كنيم. اما روح خدا با چنان احساس عميقی از جانب ما دعا میكند كه با كلمات قابل توصيف نيست» (رومیان فصل 8 آیه 26).
English
دعای فریادرس خواهی (تضرع، استغاثه، استدعا) چیست؟