settings icon
share icon

το βιβλίο του Ναούμ

Συγγραφέας: Το βιβλίο φανερώνει πως συγγραφέας του είναι ο Ναούμ (στην εβραϊκή σημαίνει αυτός που παρηγορεί ή αναπαύει) ο Ελκεσαίος (1:1). Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την τοποθεσία της πόλης αλλά δεν υπάρχει αποδεικτική μαρτυρία. Μια θεωρία λέει πως αναφέρεται στην πόλη που έγινε αργότερα γνωστή ως Καπερναούμ (κατά λέξη σημαίνει, «το χωριό του Ναούμ»), στη θάλασσα της Γαλιλαίας.

Χρονολογία συγγραφής: Με δεδομένο πως έχουμε λίγες πληροφορίες στη διάθεσή μας για τον Ναούμ, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιορίσουμε το χρονικό πλαίσιο συγγραφής μεταξύ του 663 και 612 π.Χ. Δύο αναφερόμενα γεγονότα μας βοηθούν να καθορίσουμε αυτές τις χρονολογίες. Πρώτον, ο Ναούμ αναφέρει τις Θήβες της Αιγύπτου που έπεσαν από τους Ασσύριους (663 π.Χ.) σε παρελθόντα χρόνο· συνεπώς, είχε ήδη συμβεί. Δεύτερον, οι υπόλοιπες προφητείες του Ναούμ επαληθεύτηκαν το 612 π.Χ.

Σκοπός της συγγραφής: Ο Ναούμ δεν έγραψε το βιβλίο αυτό ως προειδοποίηση ή «κλήση προς μετάνοια» για τον λαό της Νινευή. Ο Θεός τούς είχε ήδη στείλει τον προφήτη Ιωνά 150 χρόνια πριν, με τη διακήρυξη του τι θα συνέβαινε αν συνέχιζαν στους πονηρούς τους δρόμους. Οι Νινευίτες μετάνιωσαν εκείνον τον καιρό αλλά να που τώρα ζούσαν πάλι όπως παλιά, αν όχι χειρότερα. Οι Ασσύριοι είχαν γίνει τελείως στυγνοί στις κατακτήσεις τους (μεταξύ άλλων ακροτήτων, κρεμούσαν τα σώματα των θυμάτων τους σε στύλους κι έβαζαν το δέρμα τους στα τοιχώματα των σκηνών τους). Τώρα ο Ναούμ λέει στον λαό του Ιούδα να μην απελπίζεται γιατί ο Θεός έχει προφέρει κρίση και οι Ασσύριοι θα λάβουν αυτό που τους αξίζει.

Εδάφια-κλειδιά: Ναούμ 1:7, « Αλλά ο Κύριος είν' καλός και καταφύγιο σε μέρα θλίψης.

Φροντίζει όσους σ' εκείνον καταφεύγουνε.» (ΝΜΒ)

Ναούμ 1:14α, «Ο Κύριος λέει στων εχθρών το βασιλιά: «Δε θα 'χεις απογόνους πια να συνεχίσουν τ' όνομά σου.» (ΝΜΒ)

Ναούμ 1:15α, «Ο αγγελιοφόρος με τις καλές ειδήσεις τρέχει κιόλας απάνω στα βουνά, το μήνυμα να φέρει της ειρήνης.» Δες επίσης Ησαΐας 52:7 και Ρωμαίους 10:15. (ΝΜΒ)

Ναούμ 2:13α, «"Φυλάξου! Έρχομαι καταπάνω σου"», λέει ο Κύριος του σύμπαντος.» (ΝΜΒ)

Ναούμ 3:19, «Δεν βρίσκουν γιατρειά τα τραύματά σου· κι έχεις θανατηφόρες τις πληγές. Εκείνοι που μαθαίνουν τα όσα έπαθες χειροκροτούν απ' τη χαρά τους. Γιατί απ' την επίμονη σκληρότητά σου ποιος ξέφυγε;» (ΝΜΒ)

Σύντομη σύνοψη: Η Νινευή είχε ανταποκριθεί στο κήρυγμα του Ιωνά κι είχε εγκαταλείψει τους πονηρούς δρόμους της για να λατρέψει τον Κύριο, τον Θεό. 150 χρόνια, όμως, αργότερα επέστρεψε στην ειδωλολατρία, τη βία και την αλαζονεία (Ναούμ 3:1-4). Γι' άλλη μια φορά ο Θεός στέλνει έναν από τους προφήτες Του στη Νινευή να κηρύξει κρίση, την καταστροφή της πόλης, και να τους παρακινήσει σε μετάνοια. Δυστυχώς, οι Νινευίτες δεν δέχθηκαν την προειδοποίηση του Ναούμ και η πόλη κατέληξε υποτελής στην κυριαρχία των Βαβυλωνίων.

Προμηνύματα: Ο Παύλος επαναλαμβάνει το εδάφιο Ναούμ 1:15 στο Ρωμαίους 10:15 αναφορικά με τον Μεσσία και τη διακονία Του αλλά και τους αποστόλους του Χριστού στον καιρό Του. Μπορεί, επίσης, να εννοηθεί πως σχετίζεται με τον κάθε διάκονο του ευαγγελίου, που έχει ως έργο του «το κήρυγμα του ευαγγελίου της ειρήνης». Ο Θεός έχει κάμει ειρήνη με τους αμαρτωλούς δια του αίματος του Χριστού, κι έχει δώσει στον λαό Του την ειρήνη που «ξεπερνάει κάθε ανθρώπινη διάνοια» (Φιλιππησίους 4:7). Το έργο του κήρυκα είναι επίσης, να «ευαγγελιστεί τα αγαθά», όπως η συμφιλίωση, η δικαιοσύνη, η άφεση, η ζωή και η αιώνια σωτηρία δια του σταυρωθέντος Χριστού. Είναι το κήρυγμα αυτού του ευαγγελίου που κάνει τα πόδια τους όμορφα. Η εικόνα, εδώ, είναι κάποιου που τρέχει στους άλλους, πρόθυμος και χαρούμενος να τους διακηρύξει το ευαγγέλιο.

Πρακτική εφαρμογή: Ο Θεός είναι μακρόθυμος. Δίνει χρόνο σε κάθε έθνος να τον αποδεχθεί ως Κύριό τους. Αλλά δεν εμπαίζεται. Κάθε φορά που ένα έθνος στρέφεται μακριά Του για να πραγματοποιήσει τους δικούς του σκοπούς, Εκείνος προβαίνει σε κρίση. Περίπου 220 χρόνια πριν, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν κράτος που καθοδηγείτο από βιβλικές αρχές. Αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία 50 χρόνια και καθημερινά πορεύεται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ως χριστιανοί οφείλουμε να σταθούμε στις επάλξεις για τις βιβλικές αρχές και την ευαγγελική αλήθεια, γιατί η Αλήθεια είναι η μόνη ελπίδα της χώρας μας.

English



Επισκόπηση της Παλαιάς Διαθήκης

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

το βιβλίο του Ναούμ
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries