Ερώτηση
Πως μπορώ να κατανοήσω το βιβλίο της Αποκάλυψης;
Απάντηση
Το κλειδί για την ερμηνεία της Αγίας Γραφής, ειδικά για το βιβλίο της Αποκάλυψης είναι να έχουμε μια καλή ερμηνευτική. Ερμηνευτική είναι η μελέτη των αρχών της ερμηνείας. Με άλλα λόγια, είναι ο τρόπος που ερμηνεύουμε την Αγία Γραφή. Μια κανονική ερμηνευτική ή ερμηνεία της Αγίας Γραφής είναι εάν το εδάφιο ή το απόσπασμα δείχνει σαφώς ότι ο συγγραφέας χρησιμοποιεί μεταφορική γλώσσα, τότε θα πρέπει να είναι κατανοητό με την κανονική έννοια του όρου. Δεν θα πρέπει να αναζητούμε άλλες έννοιες εάν η φυσική έννοια της φράσης έχει νόημα. Επίσης, δεν πρέπει να πνευματοποιούμε την Γραφή δίνοντας ερμηνείες σε λέξεις και φράσεις όταν είναι σαφές ότι ο συγγραφέας, κάτω από την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, προόρισε να γίνουν κατανοητές όπως είναι γραμμένες.
Ένα παράδειγμα είναι στην Αποκάλυψη το κεφάλαιο 20. Πολλοί δίνουν διάφορες ερμηνείες στις αναφορές για την περίοδο της χιλιετίας. Ωστόσο, η γλώσσα δεν υπονοεί με κανένα τρόπο ότι οι αναφορές για την περίοδο της χιλιετίας μπορούν να έχουν οποιοδήποτε άλλο νόημα πέρα ότι πρόκειται στη κυριολεξία για μια περίοδο χιλίων χρόνων.
Μια απλή περιγραφή του βιβλίου της Αποκάλυψης βρίσκεται στην Αποκάλυψη εδάφιο 1:19. Στο πρώτο κεφάλαιο, ο αναστημένος και δοξασμένος Χριστός μιλάει στον Ιωάννη. Ο Χριστός λέει στον Ιωάννη «Γράψε όσα είδες, και όσα είναι, και όσα πρόκειται να γίνουν ύστερα απ' αυτά•» Τα πράγματα που έχει ήδη δει ο Ιωάννης καταγράφονται στο κεφάλαιο 1. Τα «όσα είναι» (αυτά που υπήρχαν την εποχή του Ιωάννη) καταγράφονται στα κεφάλαια 2-3 (οι επιστολές προς τις εκκλησίες). Τα «όσα πρόκειται να γίνουν» (μελλοντικά πράγματα) καταγράφονται στα κεφάλαια 4-22.
Σε γενικές γραμμές, τα κεφάλαια 4-18 της Αποκάλυψης αφορούν τις κρίσεις του Θεού για τους ανθρώπους της γης. Αυτές οι κρίσεις δεν είναι για την εκκλησία (Α΄ Θεσσαλονικείς 5:2,9). Πριν ξεκινήσει η κρίση, η εκκλησία θα απομακρυνθεί από την γη σε ένα γεγονός που ονομάζεται η Αρπαγή (Α΄ Θεσσαλονικείς 4:13-18, Α΄ Κορινθίους 15:51-52). Τα κεφάλαια 4-18 περιγράφουν μια περίοδο «θλίψης του Ιακώβ» - δίωξης του Ισραήλ (Ιερεμίας 30:7, Δανιήλ 9:12, 12:1). Είναι επίσης η εποχή που ο Θεός θα κρίνει τους άπιστους για την εξέγερση τους εναντίον Του.
Το κεφάλαιο 19 περιγράφει την επιστροφή του Χριστού με την εκκλησία, την νύφη του Χριστού. Νικά το θηρίο και τον ψευδοπροφήτη και τους ρίχνει στη λίμνη της φωτιάς. Στο κεφάλαιο 20, ο Χριστός δένει τον Σατανά και τον ρίχνει στην Άβυσσο. Τότε, ο Χριστός εγκαθιστά τη βασιλεία Του στη γη που θα διαρκέσει 1000 χρόνια. Στο τέλος της χιλιετίας, ο Σατανάς απελευθερώνεται και ηγείται μιας επανάστασης εναντίον του Θεού. Γρήγορα ηττάται και ρίχνεται επίσης στην λίμνη της φωτιάς. Στη συνέχεια, γίνεται η τελική κρίση, η κρίση για όλους τους άπιστους, που ρίχνονται επίσης στη λίμνη της φωτιάς.
Τα κεφάλαια 21 και 22 περιγράφουν την αιωνιότητα. Σ΄ αυτά τα κεφάλαια ο Θεός μας λέει πως θα είναι η αιωνιότητα μαζί Του. Η αποκάλυψη είναι κατανοητή. Ο Θεός δεν θα μας την έδινε εάν το νόημα της ήταν εξ ολοκλήρου ένα μυστήριο. Το κλειδί στην ερμηνεία του βιβλίου της Αποκάλυψης είναι να ερμηνεύεται όσο γίνεται κυριολεκτικά. Λέει ότι εννοεί και εννοεί αυτά που λέει. English
Πως μπορώ να κατανοήσω το βιβλίο της Αποκάλυψης;