Sažetak Starog ZavetaStari Zavet je podeljen u pet delova: Petoknjižje Mojsijevo (od Postanja do Ponovljenog Zakona), istorijske knjige (od Isusa Navina do Jestire), poetske knjige (od Jova do Solomonove Pesme nad pesmama), Glavni Proroci (od Isaije do Danila), i mali Proroci (od Osije do Malahija). Stari Zavet je pisan približno od 1400. godine pre Hrista do 400.godine pre Hrista. Stari Zavet je prvenstveno napisan na Hebrejskom jeziku, sa nekoliko manjih delova napisanim Aramejskim jezikom (u suštini to je varijacija Hebrejskog).

Stari Zavet se pre svega bavi odnosom između Boga i naroda Izraela. Petoknjižje Mojsijevo se bavi stvaranjem Izraela i uspostavljanjem zavetnog odnosa između Boga i Izraelaca. Istorijske knjige beleže Izraelsku istoriju, od pobeda i uspeha do poraza i neuspeha. Poetske knjige nam daju prisniji pogled na Božiji odnos sa Izraelom i njegovu želju da mu služe i da ga slušaju. Proročke knjige su Božiji poziv Izraelu da se pokaje zbog svog idolopoklonstva i nevernosti, i da se vrate u odnos poslušnosti i duhovne vernosti.

Možda bi bolji naslov bio Prvi Zavet. Reč "stari" teži da asocira na "zastarelo" ili "nerelevantno". To je daleko od istine. Sažetak Starog Zaveta je poduhvat koji je vredan truda i on duhovno obogaćuje. U nastavku su linkovi koji upućuju na sažetke raznih knjiga Starog Zaveta. Iskreno se nadamo da će vam sažetak Starog Zaveta biti koristan u vašem hodu sa Isusom Hristom.

Prva Mojsijeva Knjiga - Postanka

Druga Mojsijeva Knjiga - Knjiga Izlaska

Treća Mojsijeva Knjiga - Knjiga Levitska

Četvrta Mojsijeva Knjiga - Knjiga Brojeva

Peta knjiga Mojsijeva – Ponovljeni Zakon

Knjiga o Isusu Navinom

Knjiga o Sudijama

Knjiga o Ruti

Prva Samuilova knjigaVrati se na Srpsku stranuSažetak Starog Zaveta